سَـــبیل

سَـــبیل؛ راهی است برای به اشتراک گذاشتن دغدغه ها و پرسشهای فکری، مذهبی، سیاسی و فرهنگی بنده، محمد دهداری.


سیاست دینی یا دیانت سیاسی؟!

محمد دهداری، جمعه، ۲۳ مرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۲۳ ب.ظ، ۱۴ نظر

شهید مدرس

سیاست ما عین دیانت ماست و دیانت ما عین سیاست ما. همه این جمله زیبا و پر معنا را که اول بار توسط شهید مدرس بیان شد و امام خمینی(ره) آنرا احیا و عملی نمود شنیده ایم. اما آیا مفهوم آنرا نیز به درستی درک کرده ایم. یا با سلایق و تمایلات شخصی خود آنرا تفسیر و تاویل نموده ایم. اگر در شعار فوق تامل نماییم متوجه ابهامی خواهیم شد که کمتر به آن توجه شده است و آن اینکه؛ برون داد چنین طرز تفکری چه باید باشد؛ دیانت سیاسی یا سیاست دینی؟! به عبارت دیگر بر اساس جمله فوق این سیاست است که باید نحوه نگرش ما را به دین مشخص کند و یا دیانت است باید راهگشای امور سیاسی ما  باشد و اینکه از این دو مفهوم، یعنی سیاست و دیانت کدام یک اعم است و کدام اخس ؟
ممکن است پرسیده شود که حال چه فرقی می کند؛ دین سیاسی و یا سیاست دینی؟! در پاسخ باید گفت تفاوت این دو، تفاوتی بسیار مبنایی و مهم است و عدم توجه به آن بسیار خطرناک که البته متأسفانه به وفور مورد بی توجهی قرار می گیرد. چه بسیار سیاسیونی که به دلیل عدم شناخت صحیح از اسلام و نداشتن مبانی اعتقادی محکم و استوار، قبل از اینکه خود را در چارچوب شرع مقدس قرار داده و ببینند اسلام از آنها چه نوع جهت گیری سیاسی را می خواهد، بنا به تشخیص عقل خود - که گرفتار انواع و اقسام خطاها و قصورهاست اگر نگوییم هوسها و تقصیرها - خط مشیی سیاسی را بر گزیده اند و سپس تفسیری از دیانت را که به سیاستشان بخورد یافته یا بافته و آنرا به این الصاق نموده اند و چه انحرافی از این خطرناک تر و چه کسی از اینان ظالمتر که "وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللّهِ کَذِبًا".
به شخصه گاهی که به روش اینگونه افراد انتقادی نموده ام؛ اول چیزی که با آن به محاجه پرداخته اند فریاد وا اماما و وا مدرساشان بوده که مگر نه سیاست ما عین دیانت ماست؟! و الخ. جمله مبارکی که مصداق واقعی "کلمه حق یراد بها الباطل" است. نتیجه این تفسیر غلط چیزی نیست جز بیماری خطرناک التقاط. بیماری صعب العلاجی که اگر درمان نگردد به تقابل با اسلام اصیل ختم خواهد شد. تقابلی که از تعارض نظری با اسلام و انقلاب شروع و به نفاق و نهایتا تعارض عملی با ارزشهای دینی و سیاسی منجر خواهد گردید* و البته همه اینها ریشه در همان ضعف اعتقادی و عدم شناخت از اسلام دارد.
متاسفانه خیل عظیمی از سیاسیون ما به همین ضعف شناخت و همان بیماری التقاط مبتلا هستند. در این میان و با توجه به آنچه در سالهای اخیر تجربه نموده ایم سهم فعالین سیاسی جبهه به اصطلاح اصلاحات بیش از بقیه جریان هاست. چنانکه در سالهای پس از انقلاب به خوبی نشان داده اند ارزش و اهمیتی که برای اجتهادهای شخصی و دگراندیشانه خود در عرصه دیانت و سیاست، قائلند برای هیچ چیز دیگر و حتی برای نصوص دینی نیز قائل نیستند چه رسد به فرامین رهبران دینی و ولی فقیه و ... . کسانی که تا امام(ره) در قید حیات بودند شدیداٌ ولایت فقیهی بودند ولی پس از رحلت امام(ره) و به محض مخالفت مقام معظم رهبری (مد ظله) با امیال و مقاصد سیاسی و اجتهادها و تفاسیر اعوجاجیِ دینی شان، از تبعیت از ولی فقیه سر باز زدند و اینها همه نتیجه دین سیاست زده آقایان بود.
همان دین سیاست زده آقایان بود که موجب شد تا بعد از رحلت امام(ره) حتی بعضا اینگونه استدلال کنند که ما ولایت مطلقه فقیه را هنوز قبول داریم ولی آن را ردایی می دانیم که فقط به قامت امام(ره)  برازنده است!! در حالی که اگر تبعیتشان از امام(ره) نیز حقیقی می بود می بایست پس از ایشان هم همچنان پیرو دستورات حضرتش باقی می ماندند که نماندند چنانکه حتی در زمان حیات امام (ره) هم کارنامه قابل قبولی در ولایت پذیری از خود بر جای ننهاده اند.
همان دین سیاست زده آقایان بود که باعث شد در زمان حیات امام(ره) و برخلاف نظر ایشان مملکت را به چپ و راست تقسیم کنند و در سازمان مجاهدین انقلاب سر ناسازگاری با نماینده امام(ره) گذارند و نخست وزیر خودشان را به دولت آیت الله خامنه ای تحمیل نمایند و مخالفان خود را پیرو اسلام آمریکایی بنامند و بر اساس تفکرات التقاطی خود سوسیالیزم و اسلام را در هم آمیزند و محصول آنرا در تمام دوران مسئولیتشان با کوپن به خورد ملت دهند و با تند روی مردم را به نظام و اسلام بدبین کنند و نهایتا جام زهر را به امام(ره) بنوشانند.  
همان دین سیاست زده آقایان بود که سبب شد تا اندک اندک، بیشتر و بیشتر از نسخه اصیل اسلام فاصله بگیرند تا جایی که برای تفسیرپردازی از اسلام جهت توجیه انحراف های سیاسی خود آشکارا دست به تحریف بزنند و در این میان حتی دست به دامان نظریه های تاریخ مصرف گذشته غربی شوند و حتی تر مقابل نصوص آیات قرآن و روایات معصومین (ع) اجتهاد نمایند و همه اینها را به نام نو اندیشی دینی انجام دهند و مخالفان خود را نیز عطف به ماسبق، به باد توهین و تمسخر گرفته و متهم به خشکه مقدسی و تحجر و ارتجاع نمایند.
و همان دین سیاست زده بود که این تعارضات نظری را اندک اندک به نفاقی در دل این آقایان بدل نمود. به نحوی که سالها با این تفکرات زندگی می کردند ولی ظاهر خود را اسلامی جلوه می دادند و سالها بر علیه انقلاب فعالیت می نمودند ولی ظاهر خود را انقلابی نشان می  دادند و سالها با بیگانگان دوستی داشتند ولی ظاهر خود را بیگانه ستیز می نمایاندند. تا اینکه زمینه برای تعارض عملی و عصیان و سرکشی آنها فراهم گشت.
و باز همان دین سیاست زده بود که دیگر اثری از دین در آنها باقی نگذاشت به گونه ای که بسیاری شان رسما خود را سکولار و لیبرال معرفی کردند و آن شعار کذایی سیاست ما عین دیانت ماست را دیگر حتی برای ظاهر سازی نیز به کار نبردند و آشکارا مقابل اسلام و انقلاب صف آرایی نمودند.
مسلما اگر کسی اسلام را به درستی بشناسد، در این مسئله مهم و اساسی شک نخواهد کرد که دین و دیانت به واسطه اتصال به منبع لایزال و زلال معرفتی یعنی وحی نسبت به سیاستِ منتجِ از عقلانیت اومانیستی و تفکر سکولاریستی، جهت طرح ریزی دستورالعمل زندگی فردی و اجتماعی انسان اولاست و اینکه  باید افسار سیاست را نیز مانند دیگر وجوه زندگی فردی و اجتماعی انسان و بیش از تمام آن وجوه به دست دین داد. چه آنکه منظور نظر مرحوم مدرس نیز از جمله محل بحث دقیقا همین بوده و وی نیز بر اساس اعتقاد به پاسخگو بودن اسلام برای همه مسائل بشری، سیاست را عین دیانت دانسته است. متاسفانه این حقیقت تا این اندازه واضح به دلیل زنگاری که بر تفکر و عقلانیت برخی سیاسیون ما نشسته جای خود را به سرابی از اجتهادهای غیر علمی و برخاسته از نفسانیات داده است.
اینگونه است که انحراف در آن مبانی فکری و اعتقادی مهم و انتخاب سیاست دینی بجای دیانت سیاسی به چنین نتایج وخیم و دهشتناکی منجر می گردد و همه اینها از نشناختن اسلام سرچشمه می گیرد، از جهلی مرکب نسبت به اسلام و مبانی اسلامی و جهل مرکب هم که می دانید؛ مرضی است صعب العلاج اگر لاعلاج نباشد!

پی نوشت:
* با اندکی الهام از مصاحبه ای با دکتر جواد لاریجانی که مصاحبه کننده رو فراموش کرده ام.

نظرات (۱۴)

سلام آقا محمد جواد
خسته نباشی
ازتون ممنونم که سری هم به ما زدید
البته درمورد مطلبی که متذکر شده بودید باید بگم بیشتر صاحب نظران این عرصه که من هم بیشتر با برداشتم از از قول اونها این مطلب رو نوشته بودم بر این باورند که بحران در غرب بیشتر بحران معنایی هست تا بحران اقتصادی و به دو دلیل این بحران میتونه ایجاد بشه : 1) مردم از خرید بیش از نیاز خود دست برداشتن یعنی پول دارند ولی دست به خرید نمیزنند " که من بیشتر به این معتقدم " و این هم به نظر حقیر  به دست برداشتن از اصراف هم تعبیر میشه و یا 2) مردم پول ندارند تا خریدی انجام بدن
البته این موضوع که کشورهای به اصطلاح حاشیه ای هم به نحوی اصراف صورت می گیر د شکی نیست ولی در غرب اصراف یک فرهنگ بود که با تبلیغات نتنها تقبیح نمی شد بلکه ترویج هم میشد .
ببخش زیاد نوشتم ....
یا علی.
سلاممممم.
مطلبت عالی بود
این تحلیل ها هستن که ارزش خوندن دارند
و اگر کسی بحثی داره "تحلیل و استدلال" ظرف خوبی برای بحث کردنه
موفق باشی محمد جواد جان
یا علی


سلام
چرا نمی اپی؟؟
منتظرم

یا علی
سلام
آفرین
نوشته ی خوب و استخون داری بود
سربلند باشی عزیزم
همین!
خسته نباشی بزودی اولین مطلبی رو که خودم نوشتم تو وبلاگ نمایش میدم خوشحال میشم یه نگاهی کرده نظری بدید .
با تشکر
سلام
با مطلبی با عنوان «روز «قدس» اشتباه نمی کنیم!» به روز هستم.
http://bloodmoney.mihanblog.com/post/29
یا علی
1 مطلب رو یادم رفت بنویسم
دوست دارم نظرت رو راجع به نامه اخیر سروش در مورد انتخابات بدونم
سبحان الله

مطالب جالب رو وب داری تفکراتت هم خیلی به من شبیه
البته من علم و اگاهیم به اندازه شما نیست اما از مطلبی که در مورد سروشنوشته بودی و من اول اون رو خوندم متوجه شدم که بسیاری از غصه های من روو شما هم داری و می خوای یه کاری بکنی

مسایل امروز  رو حضرت امام در 2 گفتار کوتاهی که از ایشون خوندم گفته بودند:
ایشون اخطار داده بودند نسبت  به روشن فکر غیر متعهد و تفکرات التقاطی اش و روحانی  دگماتیسمی و تفریطی و تفکرات کهنه گرایش. مجموعه ی این دو امروز مشکلات جامعه ی اسلامی ما رو بوجود اورده
موفق باشی
سلام
مثل همیشه عالی بود موافق مختصر کردنش نیستم کافی بود نه کم نه زیاد.
التماس دعا
یا علی..


کی اسلام را نادرست متوجه می شود
من صبح که از خواب بیدار می شوم با بی عدالتی ای حکومت به اصطلاح اسلامی سر و کار دارم تا شب
انگار قانون برای انها پشیزی ارزش ندارد
دروغ گفتن هم که الا ماشا الله
چب و راست به تو می گویند
چه اسلامی چه دیینی برادر
رفسنجانی فاسد هاشمی فاسد
خاتمی و کروبی و روحانی و ناطق و واعظ هم فاسد
دولت سر تا پاش فاسد و غیر دینی است.
اینها هم به خاطر بد فهمی دینی است
اشتباه نکن دوست عزیز
به خاطر حماقت و جهالت این مردم  و به خاطر قدرت بی حد وحصر است
قدرت فساد می اورد قدرت مطلق هم فساد مطلق به همراه دارد


پاسخ:
کسی ادعا نکرده عملکرد همه مسئولین نظام اسلامیه ولی در این میون آیا عملکرد احمدی نژاد به اسلام نزدیک تره یا ارباب های منافق صفت شماجالبه که بعد از انتخابات دهم شماها سنگ اسلام رو هم با بقیه سنگهاتون به سینه می زنید ,
سلام
طاعات و عبادات قبول ...استاد نه بسیجی نه مسجدی نه...بسی لذت بردم
به روزم با مطلبی به عنوان""وقایع و رهنمودهای آقا""
سلام
واقعا فکر کردی اینقدر وقت آزاد داریم که بشینیم کل مطلب تو رو بخونیم؟
برادر مختصر بنویس
یا حق
دعا فراموش نشود.
با حال بودن وبلاگ ما از با حالی خودتنونه / آره اون که قشنگ تر بود ولی تنوع هم لازمه /  ممنون سر زدی :)
سلام پیشاپیش فرارسیدن ماه همیشه بهار راخدمتتون تبریک میگم.مطالبتون راخوندم مطالبی بود که سعی شده بود جامع وبامستندات باشه .یاد این صحبت آقاافتادم که فرمودنند:...جناح واینهاراکناربایدگذاشت ,بایدحقیقت رافهمید.(بهشت نصیبتون)

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی